Ezt látni kell Kolozsváron!

Rhédey Café

Kolozsvár legnemesebb múltját kelti életre friss, modern környezetben ez a 2017-ben megnyitott étterem. A Rhédey Café kitűnő példát mutat arra, hogyan lehet a város magyar identitását vonzó, nyitott módon megjeleníteni a városlakók számára, mindezt könnyed eleganciával, egy történelmi épület, a Rhédey-ház történetébe csomagolva. Az étlapon az erdélyi konyha nagy klasszikusai szerepelnek, a századelő kávéházainak kínálatát idézve.

 

Farkas utcai református templom

Erdély legnagyobb egyhajós csarnoktemplomát ferences szerzetesek építették a 15-16. század fordulóján. Legszebb része a színes virágokkal és gyümölcsökkel, valamint Mózes két kőtáblájával díszített szószék (1646), amely jól kifejezi a reneszánsz életörömöt, illetve a reformációnak az Ószövetség felé való fordulását. A szentély végében 1942-ben helyezték el I. és II. Apafi Mihály erdélyi fejedelmek és feleségeik, Bornemissza Anna és Bethlen Kata földi maradványait; a síremléket Kós Károly tervezte a rá jellemző jellegzetes stílusban. Figyelem: a templom akusztikája igen jó, nyáron szinte minden szerda este komolyzenei koncertet tartanak!

 

Sétatér

Kolozsvár egyik fő attrakciója a Kis-Szamos partján elterülő Sétatér, a város nagymúltú – történetét egészen az 1830-as évekig visszavezető – sétaparkja. A nemrég felújított park ismét eredeti fényében ragyog, a békebeli hangulatból sok mindent sikerült átmenteni a jelenkor számára. A Sétatér két fő épülete Kolozsvár főépítésze, Pákey Lajos tervei alapján készült a 19. század végén: a csónakázótó nyugati végében, az egykori Korcsolyapavilon teraszán ma elegáns kávézó-bár működik, míg a tó északi partján lévő Kioszkban időszaki kiállításokat tartanak.