Ezt látni kell Kárpátalján!

Alsókalocsa, a múzeumfalu

Sztaniszlav Arzsevityin ismert bankár, kijevi parlamenti képviselő évek óta azon dolgozik, hogy szülőfalujából, a Talabor völgyében található Alsókalocsából egy múzeumfalut hozzon létre. Mintegy tíz múzeum működik a faluban, egyebek mellett egy nagyszabású skanzen, egy iskolatörténeti kiállítás, valamint a környéken fellelt katonai tárgyakkal berendezett, az egykori Árpád-vonalhoz tartozó két bunker. Az elsőre kissé kaotikusnak tűnő skanzenben mindent kiállítottak, ami a régi világot megidézi, átélhetővé teszi, a magyar csendőrlaktanyától egy falusi zsidó család házáig. Külön figyelmet érdemel a falu 17. századból származó, hagymakupolás tornyokkal ékesített fatemploma is, amelyben egy helytörténeti kiállítás kapott helyet.

 

Reneszánsz kazetták a csetfalvi templomban

A beregi református templomok közül az egyik legszebb a határ közvetlen közelében fekvő, ma is magyarok által lakott Csetfalva15. századi temploma. Élénk színű, reneszánsz növényi mintákkal díszített kazettás mennyezetét ugyanaz az Asztalos Lándor Ferenc festette a 18. század második felében, aki a közeli, híres tákosi templom kazettás mennyezetét is készítette. A templom mellett álló 18. század végi, négy fiatornyos haranglábat kilenc hosszú gerenda tartja, amelyek egészen az építmény tetejéig futnak fel.

Csokoládémanufaktúra Ungváron

A híres lembergi csokoládé­ manufaktúra megjelent az ungvári Korzón is, és elhozta magával a századfordulós nosztalgiát: kézműves csokoládét kínálnak csipketerítős asztalokon, az Ung folyópartján.