Ezt látni kell Gyergyószéken!

Tarisznyás Márton Múzeum, Gyergyószentmiklós

Az örmény származású, egykori legendás igazgatójának nevét viselő múzeum népművészeti kiállítása egyedülálló esztétikai élményt nyújt: a környékbeli falvakból összegyűjtött festett bútorok, hozományos ládák, rokolyák, viseletek egy színpompás,  gazdag világ mementói. A múzeum része még egy helyi geológus egész világra kiterjedő ásványgyűjteménye,  illetve az épület hátsó udvarán látható, 19. századi parasztházakból, mezőgazdasági gépekből, illetve egy koporsót szállító fekete hintóból álló kiállítás.

Borszék

A szépséges fekvésű Borszék valaha a Monarchia egyik legelegánsabb üdülő- és fürdőhelye volt, csodálatos fürdőházakkal, vendéglőkkel, bálteremmel és zenepavilonokkal, élénk társasági élettel. Népszerűségét kitűnő hegyvidéki levegőjének és világhírűvé vált szénsavas gyógyvizének, a borvíznek köszönhette. Legendás hírűek voltak a borszéki villák is, amelyek többsége azonban sajnos – hatékony védelem hiányában – mára elpusztult vagy nagyon rossz állapotban van. Borszék eredeti fényének helyreállítására az utóbbi években több próbálkozás is történt, a 2000-es években még szinte teljesen kihalt Borszék helyett ma már egy viszonylag élénk üdülőhelyre számíthatunk.

 

Basa Fogadó

Hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend a Gyergyószentmiklóstól 16 kilométerre Parajd felé található Basa fogadó, ahol népies környezetben igazi székely specialitásokat próbálhatunk ki. Maradandó élmény például a füstölt csülkös paszulylevesük, a székelykáposztájuk vagy a kolbászos, tejfeles rakott pityókájuk.