Ezt látni kell Csíkszéken!

Mohos-tőzegláp

Feltétlenül keressük fel a Csomád-hegység egyik vulkáni kráterében kialakult, mintegy 1050 méter magasságban található Mohos-tőzeglápot. Helyén eredetileg egy tó volt, amelyet ma már egy tíz méter vastagságú (a lábunk alatt puha) és 800 méter átmérőjű tőzegréteg borít, a csillogó vízfelület csak egy-egy helyen látszódik. A látogatást a különleges, jégkorszak korabeli növényfajok teszik igazán emlékezetessé, amelyek között különös, idegenszerű világban érzi magát az idemerészkedő ember. A tőzeglápot vezetővel, deszkákból kiépített ösvényen járhatjuk be.

Csíkdelnei templom

A 15. század második felében épült csíkdelnei Szent János-templom különlegesen szép, késő reneszánsz szárnyasoltárral büszkélkedhet. A táblaképeken kinyitva az angyali üdvözlet és Jézus születése (karácsony), illetve Jézus mennybemenetele és a Szentlélek eljövetele (pünkösd) látható, míg a külső felén, becsukott állapotban a Getsemáni kerttől a feltámadásig Jézus keresztrefeszítésének története (húsvét) követhető végig. A reneszánsz virágmintás kazettás mennyezet 1673-ben készült, ez az egyik legrégebbi egész Erdélyben.

Gyimesi Skanzen Panzió, Gyimesközéplok

Ez az egyik legkülönlegesebb szálláshely Székelyföldön, olyan mintha valóban egy skanzenben szállnánk meg. A Gyimesek falvaiból érkezett, régi bútorokkal berendezett parasztházak, a csordogáló patak, a legelésző birkák, a kápolna, az apró néprajzi gyűjtemény és a csűrben tartott rendezvények idilli környezetet biztosítanak a népi kultúrára kíváncsi vendégek számára. A komfort miatt sem kell aggódni, a fürdőszobák modernek, a házakat lehet fűteni, és étkezést is kérhetünk.