Ezt látni kell Belgrádban!

Belgrádi teraszok

A rendkívül aktív társasági életet élő helyieknek köszönhetően a belváros több pontján is kialakult egy-egy jellegzetes szórakozónegyed. A központban található Dorćol például az egyik legnépszerűbb bulinegyednek számít, a legizgalmasabb teraszos éttermek, zenés szórakozóhelyek, a leghangulatosabb bárok a fákkal szegélyezett Strahinjića Banán találhatók. Aki a belgrádi yuppie-k társaságában szeretne mulatni, az a Kalemegdán-park Száva felőli oldalát keresse fel: a Tito idején még raktárként szolgáló hosszúkás épületben ma csillogó, nagyvilági hangulatú klubok működnek, elegáns, vegyes korosztályú vendégekkel. Ha pedig táncolni szeretnénk, a belgrádi várral szemközt, a Száva túloldalán fekvő Új-Belgrád folyóparti sétánya kínálja a legjobb helyszíneket. Az itt állomásozó hajókból már távolról hallatszik a zene, a kínálat a latintól a szerb népzenéig terjed.

 

Királyi negyed

Belgrád déli külvárosában, Dedinjében található Közép-Európa egyetlen olyan királyi rezidenciája, ahol máig eredeti környezetben élnek egy korábbi uralkodócsalád leszármazottai. A hatalmas parkban két, az európai királyi palotákhoz képest szerény épület áll: az egyik az I. Karagyorgyevics Sándor király számára 1929-ben épült Királyi Palota, a másik a király fiai részére 1937-ben felépített Fehér Palota. A szocializmus idején Tito, majd az 1990-es években Szlobodan Milosevics használta az épületkomplexumot, míg végül 2002-ben az egészet visszaadták az építtető király unokájának, II. Karagyorgyevics Sándor trónörökösnek.

 

Milos fejedelem udvarháza

Obrenovics Milos fejedelmi rezidenciája 1831-ben épült, külső megjelenésében a korabeli európai klasszicizmus formavilága dominál. Az épületben berendezett kiállítás a 18-19. századi szerb függetlenségi mozgalmak történetét mutatja be: fegyverek, kardok és zászlók mellett impozáns portréképeket láthatunk a korabeli szerb politikai és katonai vezetőkről. A külföldiek számára a legfőbb vonzerőt az emeleten lévő, balkáni-török stílusban berendezett szobák jelentik, különösen a festett faragott mennyezet, a szép szőnyegek és bútorok. Az udvarház előtt vegyük észre a hatalmas platánfát, amelyet állítólag még Milos fejedelem ültetett az udvarház építésének idején.