Ezt látni kell Bécsben!

Udvari Bútorraktár

A rendkívül gazdag gyűjtemény sok tekintetben személyesebb, izgalmasabb képet nyújt a császári udvar lakóiról, mint a Hofburg vagy a Schönbrunn elegáns dísztermeiben berendezett kiállítás. A bútorraktár a 20. század eleje óta működik ezen a helyszínen, azokat a bútorokat, használati tárgyakat hozták ide, amelyekre a Habsburg család tagjainak már nem volt szükségük. A legérdekesebb látnivalók közé tartozik Erzsébet királyné mérlege és szépítkezőasztala, Rudolf bölcsője és gyermekként készített rajza, valamint a mayerlingi vadászkastélyból származó ágya, amelyben holtan találták szeretőjével, Vetsera Máriával. A raktári részlegben láthatók azok az eredeti bútorok, amelyek az 1955-ben, Romy Schneider főszereplésével készült Sisi-filmben szerepelnek.

Szecesszió Háza

Az aranyozott babérlevelekkel díszített hófehér épület a bécsi szecesszió emblematikus épületének számít, a mozgalom kiállítótermének épült 1898-ben. Ma kortárs művészek ultramodern alkotásaiból rendeznek időszaki kiállításokat, a legtöbben azonban Klimt állandó jelleggel megtekinthető Beethoven-fríz című műve miatt fizetik ki a borsos belépőt. Az 1901-ben készített, 34 méter hosszú fríz Beethoven 9. szimfóniáját jeleníti meg a képzőművészet eszközeivel.

 

Parlament

Az osztrák parlament tekintélyt parancsoló épületét letisztult, klasszicista stílusban építették 1884-ben. A dán származású Theophil von Hansen által tervezett remekmű az ókori görög demokráciák világát idézi, előtte Pallas Athéné, a bölcsesség istennője igyekszik okos döntésekre ösztönözni a képviselőket. 1918-ig itt működött a Monarchia osztrák részének kétkamarás parlamentje, amelynek képviselőházában az egyes tartományok megválasztott képviselői ültek, Tiroltól Csehoroszágon át Galíciáig. Az épület legszebb része ma is az egykori képviselőházi ülésterem, amelyet jelenleg csak ünnepek alkalmával használnak. A terem a görög amfiteátrumokra emlékeztet, a pulpitus mögött a római történelem nagy alakjai tűnnek fel.