Ezt látni kell Abbáziában és az Isztrián!

Kavana Continental, Abbázia

A népszerű abbáziai kávéházban már reggel 8 órától házi pitékkel és rétesekkel kényeztethetjük magunkat, délutáni desszertnek pedig megkóstolhatjuk a Krk szigetéről származó, dióból, mandulából és háromféle csokoládéból készült Opatijska Damá-t. Aki inkább a helyi süteményekre kíváncsi, a fügéből, szőlőből és mandulából készült kamelija-ból rendeljen. A békebeli hangulatú kávézó a Hotel Continental épületében található, építészetileg külön vonzerőt jelent a terasz impozáns vasszerkezete. 

 

Poreči mozaikok

A bájos Porečre leginkább a 6. század óta változatlan formában fennmaradt, méltán Világörökséggé nyilvánított Euphrasius-bazilika, különösen annak bizánci stílusú mozaikjai miatt érdemes ellátogatni. A Bizánci Birodalom Jusztinianusz császár (527-565) idején terjesztette ki hatalmát az Isztriára, sőt egyúttal egész Itáliára, ebben az időben keletkeztek például a híres ravennai mozaikok is. Poreč püspöki székhely volt, a püspökök egészen a 20. századig a bazilika melletti palotában éltek. A legszebb mozaikképeket a szentély félkupolájában láthatjuk, különösen emlékezetesek a félkupola tetejét díszítő, aranyban úszó halak, Jézus Krisztusnak és az őt követő keresztényeknek a közös szimbóluma.

Brioni-szigetek

Az Isztriai-félsziget partjainak közelében elterülő, 14 apró szigetből álló szigetcsoport a természeti szépségek és a 20. század bizarr történelmének sajátos keveréke. A legnagyobb szigeten, a Nagy-Brionin rendezte be Tito jugoszláv elnök a hivatalos nyári rezidenciáját, ahol Willy Brandttól II. Erzsébetig, Sophia Lorentől Gina Lollobrigidáig a nyugati világ számtalan vezetőjét és legnagyobb sztárjait látta vendégül az egykori partizánvezér.  Brioni meglehetősen csendes, mondhatni nyomott hangulatát a mai napig Tito szelleme lengi be, olyan mintha az 1970-es években megállt volna az idő. A Brioni Nemzeti Park védelme alatt álló természeti kincseket természetesen mindez nem érinti: a narancs-, citrom-, olaj- és fügefák mellett idetelepített szubtrópusi fajok, a legkülönfélébb pálmák, cédrusok és fenyőfélék gazdagítják a szigetek különös gonddal ápolt növényvilágát.