Ezt látni kell a Szepességben!

Régi városháza, Lőcse

A főtér közepén álló, jellegzetes árkádsoráról könnyen felismerhető remekmű mai formájában 1615 óta létezik, a tetőzetbe a 19. század végén beleépített neoreneszánsz homlokzatsort kivéve, amely Schulek Frigyes jellegzetes, archaizáló munkáinak egyike. Első emeleti gótikus nagytermében a Jókai regényéből jól ismert lőcsei fehér asszony ajtóra festett alakját ismerhetjük fel. A nagyteremből nyíló, reneszánsz díszítésű tanácsteremben Habsburg uralkodók arcképeit, lőcsei polgármesterek portréit találjuk, illetve egy remek festményt csodálhatunk meg a városi tanács üléséről.

 

Új evangélikus templom, Késmárk

Késmárk egyik meghatározó épülete az élénk piros színű új evangélikus templom, melynek egyik oldalkápolnájában alakították ki a Thököly-mauzóleumot. Az egykori kuruc vezér Törökországból hazahozott hamvait – hatalmas ünnepségek közepette – 1909-ben helyezték örök nyugalomra. A templom egy osztrák műépítész, a bécsi parlamentet is megálmodó Theophil von Hansen tervei alapján, különböző stílusjegyek – neoromán, mór és neoreneszánsz – ötvözésével épült a 19. század végén.

 

Símúzeum, Tátralomnic

A modern, látványos kiállítás régisífelszerelések, lécek, bakancsok, képek és leírások segítségével vezet végig a magas-tátrai síelés történetén. Ha a Magas-Tátrában szeretnénk egy kiállítást megnézni, ezt válasszuk.