Ezt látni kell a Délvidéken!

Raichle-palota

Szabadka legextravagánsabb szecessziós épülete a Gaudí építészetével is versenyre kelő Raichle-palota (1904), amelyet Raichle J. Ferenc szabadkai építész saját otthonának tervezett. A Zsolnay-pirogránit elemekkel díszített, a közelmúltban igényesen felújított épület ma időszaki kiállításoknak ad otthont. Az épület udvarán a város legszebb teraszos vendéglője, a mediterrán hangulatú Boss Cafe Pizzeria fogadja a vendégeket.

Palicsi-tó

A 20. század elejének elegáns fürdővilágába repítenek vissza a palicsi korzó érintetlenül fennmaradt patinás villaépületei és fürdőházai. A Szabadkától nyolc kilométerre fekvő üdülőhely azonban ma már nem csak a múltról szól: Palics ismét divatba jött, nyugodtan mondhatjuk újra virágkorát éli. Az épített környezet az utóbbi években újjászületett, az épületek előtt makulátlan gyepszőnyeg és virágágyasok húzódnak, a sétányokat pedig hófehér padok és kandeláberek szegélyezik.

 

Péterváradi erőd

Újvidéken, a Duna túloldalán méltóságteljesen magasodó erődítmény valaha a Habsburg Birodalom legnagyobb katonai komplexuma volt, amit a törökök ellen létesítettek. A középkori eredetű várból az osztrákok 1692 és 1780 között építették fel ezt a nagyszabású erődrendszert, méghozzá a korabeli legmodernebb katonai elveket követve, a Sebastian Vauban francia katonai építészről elnevezett úgynevezett Vauban-rendszerben. A nagyrészt épségben megmaradt, többszintes erőd látványa a város felől, az esti kivilágításban élvezhető a leginkább, de legalább ennyire érdemes a vár teraszáról is megcsodálni az alattunk elterülő Újvidéket. Az erődítmény valóságos szimbólumává vált a teraszon álló barokk óratorony. Figyeljük meg, hogy a szokásostól eltérően a nagymutató jelzi az órát, míg a kismutató a perceket; ennek állítólag az az oka, hogy a dunai hajósok így a távolból könnyebben le tudták olvasni, hogy mennyi az idő.