Ezt látni kell a Bolgár tengerparton!

Balcsik

A két világháború között Romániához tartozó Balcsik a tökéletes szépség, a mediterrán könnyedség és a keleti romantika iránt fogékony turisták számára felejthetetlen élményt nyújt. Pontosabban nem a város, hanem várostól délre, a tengerparton található kastély, amely Mária román királyné nyári rezidenciájának épült az 1920-as években. A királyné – jó érzékkel – egy csendes, tengerparti domboldalt jelölt ki az építkezés helyszínéül, majd két neves olasz építészt kért fel a kastély terveinek elkészítésére. A kastélyt „Csendes fészeknek” nevezte el, és 1931-től itt töltötte nyarainak nagy részét. A kastély és a vele egybeépített minaretszerű torony tökéletesen ötvözi a bolgár és a török építészet jellegzetességeit, a királyné számára fontos volt ugyanis, hogy a keresztény és az iszlám kultúrát megpróbálja összebékíteni egymással. Az épület néhány termében ma kiállítás látható régi ikonokból, keleti motívumokkal díszített szecessziós bútorokból és egyéb érdekességekből.

 

Neszebar

Neszebar csodaszép, ódon hangulatú óvárosa 1983 óta a Világörökség része. Az egyre növekvő turistaáradat következtében a város nagyon sokat változott, a hangulatos, sikátorszerű utcákat hosszú bazársorok árasztották el, ahol azért szerencsére kézműves termékek, a színes kerámiák is helyet kapnak. A város hírnevét bizánci stílusban épült templomainak köszönheti, amelyekből Konstantinápoly (a mai Isztambul) után Neszebarban maradt fenn – adott területen – a legtöbb. Sok közülük a második bolgár királyság idején épült, így ezek az épületek egyúttal a középkori bolgár művészet remekművei közé is tartoznak. A templomok mellett a város egyedi hangulatát, szépségét az úgynevezett bolgár újjászületés idején épült mintegy hatvan lakóháznak köszönheti. A jellegzetes – alul kőből, felül fából készült – keleties stílusú épületek a 18-19. század építészeinek tehetségét dicsérik.

 

Várnai csata emlékparkja

Várna egyik legfontosabb látnivalója – különösen a magyar turisták számára – a várnai csata emlékparkja a Hunyadi Jánosról elnevezett utcában. Az emlékhelyet egyelőre nagyon kevés magyar látogatja, úgy tűnik, a bolgár és a lengyel turistákat jobban érdekli a nevezetes történelmi esemény. A csata helyszínén már 1924-ben létrehoztak egy parkot, amit a későbbi évtizedekben különböző emlékhelyekkel gazdagítottak. Az itt található régi trák sírdombban 1935-ben mauzóleumot alakítottak ki, ahová később I. Ulászló szarkofágját helyezték el (a lengyel Hadtörténeti Múzeum ajándéka). A mauzóleum bejárata fölött – balról-jobbra – a lengyel, a cseh és a magyar címer látható. A szarkofág alatti szintre is le lehet menni, ahol egy Kr. e. 4. században élt trák vezér sírboltját nézhetjük meg. A mauzóleummal szemben, az út jobb oldalán áll Hunyadi János szobra.