Latin híd, Szarajevó

Latin híd, Szarajevó

Szarajevó legfestőibb hídja a közeli katolikus negyedről elnevezett úgynevezett Latin híd (Latinska ćuprija). Az 1798-ben épült boltíves kőhíd arról vált híressé, hogy északi hídfőjénél követte el Gavrilo Princip a merényletet Ferenc Ferdinánd és gyermeket váró felesége, Chotek Zsófia ellen 1914. június 28-án. A trónörökös a Monarchia hadgyakorlatára érkezett a városba, amit szerencsétlen módon épp a szerb történelem legnagyobb gyásznapján, a rigómezei csata évfordulóján rendeztek meg.

A hídfőnél három évvel később, 1917. június 28-án emlékművet állították a trónörökös tiszteletére, de ezt a formálódó délszláv hatalom már nagyon korán, 1919 februárjában eltávolította. A jugoszláv korszakban a hidat a hősként tisztelt merénylőnek emléket állítva Princip-hídnak (Principov most) nevezték, a híddal szembeni épületben pedig emlékkiállítást rendeztek be Gavrilo Princip tiszteletére. A gyilkos szerb nacionalisták iránt ma már kevésbé toleráns, ugyanakkor az Osztrák-Magyar Monarchia univerzális világa iránt egyre nagyobb nosztalgiát érző Szarajevó a függetlenné válás óta átértékelte Princip történelmi szerepét: a Princip-emlékkiállítás helyett ma a Monarchia korát és a merénylet körülményeit bemutató Szarajevó Múzeum 1878-1918 várja a látogatókat, az egykori emlékmű helyén pedig egy üveglap tiszteleg a trónörökös emléke előtt.

A múzeum betekintést nyújt a város színes társadalmi életébe, megnézhetjük a merénylethez használt pisztoly másolatát (az eredetit a bécsi Hadtörténeti Múzeumban őrzik), és maga a trónörökös és felesége is megelevenedik egy-egy remek viaszszobor formájában. Gavrilo Principnek a merénylet helyszínét jelző szimbolikus lábnyoma, amely korábban évtizedeken át a hídfő közelében, a merénylet elkövetésének a helyén volt, ma egy kevésbé szem előtt lévő helyen, a múzeum előterében látható.

Tel: 033-533-288, http://muzejsarajeva.ba
Nyitva: ápr közepe-szept közepe hétfő-péntek 10.00-18.00, szombat 10.00-15.00, szept közepe-ápr közepe hétfő-péntek 10.00-16.00, szombat 10.00-15.00
Belépő: 4/1 márka