Kálnoky-kastély

Kálnoky-kastély, Miklósvár

A 2017-ben felújított miklósvári (Micloşoara) kastély – egyedi szépsége és különleges kisugárzása mellett – a falai között helyet kapott, az erdélyi nemesség életét bemutató kiállításnak köszönheti hírnevét. A 17. században épült kastélyon csodáljuk meg a késő reneszánsz stílusú árkádos loggiát, valamint a 20. század eleji, klasszicista átalakítás eredményeképp létrejött timpanonos tornácot, rajta a Kálnoky család címerével.

Az épületet eredetileg vadászkastélynak használták, majd a kommunizmus idején kultúrházként és a helyi termelőszövetkezet székhelyeként működött. Az erősen leromlott állapotú kastélyt az 1990-es évek végén a Németországból hazatérő gróf Kálnoky Tibor alapítványa vette birtokba, amely 99 évre szóló használati jogot kapott a baróti önkormányzattól. A felújításra a Norvég Alap pénzügyi segítségével, környékbeli mesteremberek részvételével került sor, a munkálatok során a kastély 20. század eleji állapotát állították helyre. A végeredményen látszik, hogy családi örökségről van szó, minden részlet gondosan meg lett tervezve, végig lett gondolva. A kastély körüli parkot is csinosan rendbe hozták, apró tavacskát alakítottak ki, fahíddal, szökőkúttal, filagóriával.

Az erdélyi élet múzeuma

Az emeleti hét teremben helyet kapott kiállítás a 19. században élt erdélyi nemesek életkörülményeit idézi fel, ami üdítő élménynek számít a tájházakkal és néprajzi múzeumokkal teli Erdélyben. A kiállítás csak vezetéssel, egy közel egyórás séta keretében látogatható. A kastélyt részben az eredeti, részben korabeli bútorokkal rendezték be, a gyönyörű cserépkályhákat pedig a fellelt cseréptöredékek alapján egy bikfalvi mester rekonstruálta. A híres zalánpataki üveghutát még Kálnoky Sámuel alapította 1692-ben, a gyár régi termékeiből is láthatunk egy kisebb gyűjteményt.