Hohensalzburg vára

Hohensalzburg vára, Salzburg

Az óvárostól délre fekvő várhegyen (Festungsberg) Európa egyik legnagyobb erődítménye, a salzburgi hercegérsekek ősi vára (Festung Hohensalzburg) magasodik. A több mint 500 méter magas sziklaszirtre a kontinens egyik legrégibb, 1892 óta működő siklójával (Festungsbahn) juthatunk fel, lefelé azonban érdemes vállalni a városba vezető 15 perces sétát. A pénztárnál mindenképpen kérjünk egy áttekintő térképet a várról, mert a látnivalókat egyébként nem könnyű megtalálni. A program tervezésekor legalább két-három órával érdemes számolni.

A történetét 1077-ig visszavezető vár büszkén hirdeti magáról, hogy sziklaszilárdra megépített falait a hosszú évszázadok alatt egyetlen ellenségnek sem sikerült bevennie. Mai képét a 15-16. század fordulóján, Leonard von Keutschach érsek idején nyerte el, ekkor alakult át katonai erődítményből az érsekek otthonaként szolgáló kényelmes várkastéllyá. Ebben az időben készültek el a vár legérdekesebb látnivalójának számító úgynevezett hercegi szobák (Fürstenzimmer), ahová csak a drágább belépőjeggyel engedik be a látogatókat. A három terem jelenleg is őrzi eredeti, késő gótikus díszítéseit, ritka példát nyújtva a késő középkor világi, színpompás belsőépítészetére. A négy csavart márványoszlop által tartott Aranyteremben annak idején fogadásokat tartottak, ma pedig népszerű hangversenyeket rendeznek csillagos eget imitáló, kék mennyezete alatt. A szomszédos Aranyszobába érkeztek az érsek vendégei, akik várakozás közben a reneszánsz cserépkályha szépségében gyönyörködhettek, míg a harmadik terem az érsek hálószobájaként szolgált. A vár egészen 1816-ig, Salzburg Ausztriához csatolásáig tartozott a salzburgi érsekséghez, ezt követően a katonaság vette birtokba.

Az erődítményben helyet kapó kiállítások Salzburg életének békés és kevésbé békés részleteit mutatja be, a régi marionettektől a díszes fegyverekig. A legfontosabb kiállítás az 1682 és 1918 között fennálló, az utolsó parancsnokáról, Rainer Ferdinánd főhercegről elnevezett „59. Rainer gyalogezred” történetét ismerteti, amelynek 1816 után itt, Salzburgban volt a központja. A nagyszabású kiállításon megnézhetjük egyebek mellett Radetzky marsall kardját és halotti maszkját is.

Tel: 0662-8424-30-11, www.festung-salzburg.at
Nyitva: mindennap máj-szept 9.00-19.00, okt-ápr 9.00-17.00
Belépő: kiállítások, hercegi szobák, sikló együtt 15,70/8,90 euró

Fotó felül: ©Kanuman/Shutterstock.com