Gyilkos-tó és Békás-szoros

Gyilkos-tó

A 983 méteres magasságban fekvő Gyilkos-tó (Lacul Roşu) igazi természeti ritkaság, egyedülálló látvány. 1837-ben a nagy esőzések következtében a Békás-patak fölött magasodó Gyilkos-kő egy részre leomlott, és elzárta a patak folyását. Az így keletkezett tóban a víz különleges kémiai összetétele miatt konzerválódtak a víz alá került fenyőfák, s a fatörzsek csonkjai ma is hátborzongató látványt nyújtva merednek ki a tóból. A Gyilkos-tó nevét onnan kapta, hogy a földcsuszamlás az itt legeltető pásztorokat is maga alá temette, s a hagyomány szerint az ő vérük festette vörösre a tó vizét (valójában a belefolyó patakok hordaléka festi vöröses színűre a tavat). A tó román nevének fordítása egyébként Vörös-tó, a korábbi magyar elnevezés pedig szintén ez volt.

A nagyrészt román turisták által látogatott tó környékének hangulatát sajnos erősen lerontják a környezetbe nem illeszkedő modern épületek, a sok helyen elhanyagolt környezet, valamint a plüssmacikat és baseball sapkákat árusító bódék tömkelege. A Gyilkos-tavat érintő másik probléma, hogy medrének feltöltődése – a környező erdők kivágása következtében – az utóbbi években felgyorsult, amely hosszútávon komolyan veszélyezteti a tó fennmaradását.

Programok a tó körül

A Gyilkos-tóban úszni és horgászni nem szabad, csónakázni viszont igen. A tavat körülbelül egy-másfél óra alatt körbe is járhatjuk (piros kereszt jelzés), a séta a Panoráma étteremtől indul Gyergyószentmiklós irányában. Számítsunk rá, hogy az út utolsó harmada a domboldalban, egy erdei ösvényen halad, és a Hotel Gyilkostó parkolójánál ér véget, ahonnan az országúton tíz perc alatt sétálhatunk vissza a tóhoz. A Gyilkos-tónál nem érdemes megszállni, ha viszont itt éhezünk meg, válasszuk a tópart közelében található, teraszos Restaurant Panoramát (konyha este 8-ig).

Békás-szoros

Aki a Gyilkos-tó környékén jár, semmiképpen ne hagyja ki az útitervből a lélegzetelállító látványt nyújtó Békás-szorost, a Kárpátok legdrámaibb hatású átkelőhelyét. A szorosban az országutat több kilométeren keresztül 2-300 m magas meredek sziklafalak szegélyezik, amelyek között az út és a patak épphogy csak elfér. Az út kiszélesedő részein hosszú sort képeznek a nagyrészt giccseket árusító szuvenírárusok, ami némileg csökkenti a hely varázslatos hangulatát. A környék sziklái a profi hegymászók kedvelt célpontja.

Fotó felül: ©Oleksandr Umanskyi/Shutterstock.com