Benedek Elek-emlékház

Benedek Elek-emlékház, Kisbacon

Székelyföld egyik legfontosabb irodalmi emlékhelye Kisbacon (Băţanii Mici), Benedek Elek szülőfaluja. Az általa 1906-ban építtetett klasszicista stílusú udvarházban emlékkiállítást rendeztek be, ahol fényképek, dokumentumok és az író személyes tárgyai láthatók. A múzeum a hasonló kiállításoknál sokkal átélhetőbben idézi fel annak az embernek az életét és személyiségét, akinek a meséin a legtöbb magyar gyermek felnőtt. A felesége nevét (Mari) viselő ház a mai napig a család tulajdonában áll, az író dédunokája tartja a vezetést.

A legnagyobb magyar népmesegyűjtő 1859-ben született Kisbaconban, élete nagy részét azonban Budapesten töltötte, és csak nyaranta járt haza szülőfalujába. Az első világháború után, amikor a magyarok tömegesen menekültek Erdélyből, ő úgy döntött, hogy visszaköltözik Kisbaconba, és elindítja a legjobb magyar gyermekújságot, a Cimborát.

Benedek Elek sírja

Benedek Eleket a falu apró temetőjében temették el 1929-ben, sírja a bejárattól beljebb, jobb kéz felé található, egy gesztenyefa alatt. Mellette felesége, Fischer Mária nyugszik, aki férje halála után öngyilkos lett.

Tel: 0751-043-856
Nyitva: kedd-vasárnap 10.00-16.00
Belépő: 10/5 lej