A Béga partján

A Béga partján, Temesvár

A Béga hosszú időn keresztül fontos közlekedési útvonalnak számított: a Tiszába ömlő, és így a Dunával is összeköttetésben álló folyó biztosította az áruszállítási lehetőséget Temesvár és a birodalom nyugati tartományai között. A Béga azért olyan egyenes, mert valójában egy mesterségesen létrehozott csatorna, amelyet a 18. században létesítettek a túlságosan kacskaringós, árvízre hajlamos Ó-Béga helyett. A Bánság folyóinak szabályozási munkálatait még a török uralom alól felszabadult Bánság első kormányzója, Claudius Florimond de Mercy gróf kezdte meg.

A folyónak a Temesvár belvárosán átfolyó szakasza mentén ma ápolt parkokat, szép sétautakat találunk, a nyüzsgő belváros után a fűzfákkal szegélyezett, romantikus folyószakasz egy teljesen más Temesvár képét mutatja. A parkok közül a legkülönlegesebb a Rózsapark (Parcul Rozelor), itt találjuk a város szabadtéri színpadát is. A Béga hídjai hajdan legendásan szépek voltak, ezek közül azonban csak néhány maradt fenn. A fényképeken legtöbbet látható híd az 1909-ben épült, szecessziós Ligeti híd (Podul Decebal). A híd déli oldalán fekvő Mária királyné park (Parcul Regina Maria) bejárati kapuja szintén egy szecessziós mestermunka.

A folyón lehetőség van sétahajókázni és vízibiciklizni is, mindkét programmal kapcsolatban az Alpinet park keleti végén érdeklődjünk. A folyó mindkét oldalán kerékpárút vezet, biciklibérléssel kapcsolatban az információs irodához forduljunk. Ha strandolni szeretnénk, a folyópart közelében lévő ZHH Termal szabadtéri medencéjét keressük fel. A folyópartra este is érdemes visszatérni egy italra, az elegáns Vineri 15-ben például rendszeresen van élőzene. Végül, ha csak rövid időt szeretnénk a folyóparton tölteni, válasszuk az Alpinet park (Parcul Alpinet) nyugati végét, ahol szabadtéri bárt és napozóágyakat is találunk.