Főoldal > > Víkendkalauz

Víkendkalauz

Erdélyi S. Gábor, 168 Óra, 2010. szeptember 10.

A bedekkerirodalomban nehéz újítani, a műemlékek évszázadok óta ugyanott vannak makacsul. Centivel sem arrébb. Márpedig a piac mindig új s újabb nézőpontokat honorál. Születnek hát szorgalmasan az ilyen vagy éppen olyan szempont szerinti új rendszerezések, ajánlások, útitipp-könyvek, s akad vásárlójuk is.

Íme, a legaktuálisabb: végén járunk a nyárnak, a nagy vakáción túl, s ha felfedezésekre adnánk a fejünket, már csak a hosszú hétvégékre csinálhatunk programot. (Kivéve e megszorításból az iskoláskor alattiakat és a gondtalan nyugdíjasokat.) És lám, kezünkbe akadt az itt méltatandó hasznos „velünkjáró”, amely az ország legszebb tájaira kalauzol igen praktikusan.

Olyan vonzó fejezetcímekkel, mint az Evés-ivás (éttermek, borkóstolók, cukrászdák), múzeumok, különleges fürdők. Javaslatok bakancsosoknak, bicikliseknek, gyerekkel utazóknak, és olyanoknak is, akik még csak azutánra tervezik a família bővülését – „romantikus hétvégék” címen akad ötlet számukra szintén.

Modellt is ad egy-egy ideális sétához, amelyben turisztika, kultúrtörténet, kirándulás egyaránt helyet kap. Sajátos erénye a könyvnek a naprakész gyakorlatiassága, amelytől távol maradt minden tudákos ismeretterjesztő düh, szent révület. Noha természetesen „nem nézi le” a történelmet, a kultúrát, sőt. Innen tudtam meg, hogy Gömör vármegye hajdani tanácstermében kurtább s hosszabb lábú székeken ültek az urak. A magasabbak rövidebben, az alacsonyak nyurgábbakon, hogy mindenkinek a feje egyforma magasan legyen, így ítélvén „demokratikusnak” az „egyenlőséget”.

Vagyis a genetikai különbségeket akkoriban az asztalosnak kellett „lefaragni”.

Ugrás a 168 Óra Online oldalára