Főoldal > > Túrára vezérlő kalauz – Az új Erdély-útikönyv a nyár egyik sikerkiadványa

Túrára vezérlő kalauz – Az új Erdély-útikönyv a nyár egyik sikerkiadványa

Heti Válasz, 2002. szeptember 20.

Pátosztól és sztereotípiáktól mentes, mondhatni, tárgyilagos útikönyvet vihet haza az olvasó, ha tervezett utazásához vagy éppen Erdéllyel való otthoni ismerkedéshez a fiatal szerzőpáros kötetét választja a magyar könyvpiac egyébként meglepően szegényes Erdély-útikönyv-kínálatából. Már kézbe venni is kellemes e munkát: mind külseje, mind belseje ízléses, szövege jól olvasható, színes illusztrációi figyelemfelkeltőek, de nem hivalkodóak, kitűnően kiegészítik a leírtakat. Mérete ugyancsak ideális: könnyedén becsúsztatható akár egy teletömött hátizsákba.

A kötet az általános gyakorlati tudnivalók összefoglalásával kezdődik, az étkezéssel-szállással kapcsolatos praktikus információkon túlmenően a szerzők útitervjavaslatait és a helyi kulturális programok (fesztiválok, rendezvények) ajánlatait is megtalálhatjuk. Majd Erdély történelmének és kultúrájának rövid áttekintése következik, e történeti rész alaposságával és objektív látásmódjával akár önálló esszéként is megállná a helyét.

E kedvcsináló bevezető után kezdődik maga az útikönyv. A szerzők a jobb átláthatóság kedvéért hat nagyobb egységet tárgyalnak (Partium, Erdélyi-medence, Székelyföld, Szászföld, Dél-Erdély és a Bánság, valamint Máramaros), s ezeken belül külön alfejezetekben foglalkoznak egy-egy várossal és kisebb régiókkal. Ezek bemutatásakor először a település történetét tekintik át röviden, azután térnek ki a nevezetességekre, a rendezvényekre, végül pedig a helyi szállás-, étkezési és szórakozási lehetőségeket gyűjtik egybe. A szállodák, éttermek, szórakozóhelyek nyitvatartási idejét, valamint címét és telefonszámát is közlik, s hasznos, hogy az árakat  a követhetetlen romániai infláció miatt  inkább dollárban adják meg. E helyek ismertetésekor a szerzőpáros nem hallgatja el a negatívumokat sem (például sok helyen még ma sincs melegvíz-szolgáltatás), de általában elégedettek a vendéglátás minőségével.

A gyakorlati tudnivalók településenkénti felsorolását az adott település megközelíthetőségével kezdik, külön gondolva az autósokra, s külön azokra, akik busszal vagy vonattal szándékoznak utazni. Ugyanitt írják meg, hol található gyógyszertár, posta, s hol van lehetőség pénzváltásra vagy éppen internetezésre.

A tájegységekről és a nagyobb városokról áttekintő térképet is találhatunk a kötetben, s keretes írásokban egy-egy vidék jellegzetességeivel és nevezetes alakjával ismerkedhetünk meg alaposabban (megtudhatjuk például azt is, hogy miért büdös a mofetta). A könyv végén található helynévmutató segíti a tájékozódást, ezenkívül a legfontosabb román kifejezéseket is csokorba gyűjtötték, hogy a turistának ne okozzon gondot, ha nem magyar anyanyelvűvel találkozik.

A most megjelent útikönyv minden tekintetben megfelel a követelményeknek, szerkezete könnyen áttekinthető, információi frissek, stílusa lendületes, magával ragadó, sőt már az interneten is elérhető rendszeresen frissített változata az olvasók kiegészítéseivel, véleményeivel együtt (www.erdelyutikonyv.hu). A kötet első kétezer darabja néhány nap alatt elfogyott a boltokból, s az utánnyomás is előkelő helyen áll a könyves sikerlistákon.