Főoldal > > Hosszú hétvégék a szomszédban

Hosszú hétvégék a szomszédban

- kling -, Magyar Narancs, 2018. szeptember 20.

Ha van műfaj, amelyben az internet többet tudhat a nyomtatott könyvnél, az éppen az utazás: útvonaltervezővel, címekkel, kommentekkel, naprakész tudnivalókkal. Igen ám, de az a sok-sok infó úgy szét van szórva a világhálón, mint a hamuba borított lencse a Hamupipőkében. És nekem se időm, se türelmem szétválogatni. Szerencsére ezt a mostoha feladatot a szerző, Farkas Zoltán akkurátusan elvégezte.

A Bécstől Kolozsvárig, Lembergtől Szarajevóig alcímet viselő itinerárium ugyan bővelkedik weboldalak címeiben, ha netán unalmasnak vagy kevésnek éreznénk Farkas ajánlásait, de valódi értéke pont a személyes tapasztalat: a jártasság és a legjobb értelemben vett bennfentesség hitelesíti a könyv minden sorát. A kötet felépítése praktikus, a fejezetek elején kész tervet kapunk, mi minden férhet bele a háromnapos hosszú hétvégébe a Budapesttől 4-5 óra alatt elérhető városokban. Aztán jönnek a részletek. Szimpatikus, hogy a szerző nem sportoltatja velünk végig az összes múzeumot, hanem egy pszichológus érzékével lelkialkati útmutatót prezentál: életkorra, habitusra való tekintettel szabja ránk a látnivalókat. Ugyanezzel a módszerrel ajánlja kedvenc szállásait, a hely szellemét képviselő ízek és illatok lelőhelyeit, trendit és hagyományost, kinek-kinek ízlése szerint. És bár a szerző figyelme, tudása számon területet lefed, a borkultúra láthatóan hidegen hagyja. A Wachau esetében például méltatlanul kevés szót pazarol a világhírű borvidékre.

Leggyengébb pontja a könyvnek azonban közel egy kilogrammos súlya. Otthoni felkészülésre kiváló, de nem szívesen cipelném magammal. Az már tényleg sport volna.