Főoldal > > Gyerekkel Pesten

Gyerekkel Pesten

Csordás Lajos, Népszabadság, 2007. június 30.

Úgy forgattam ezt a könyvet, hogy először én, a felnőtt, és úgymond tapasztalt Budapest-járó fedeztem föl belőle, mi mindent kellene megnézni. Mert nem láttam még például az újpesti lepke- és rovargyűjteményt, nem láttam a világ legkisebb arany ékszereit Szentendrén, nem ebédeltem a pesterzsébeti Tortuga kalóztanyán, s még az Omszki-tóban sem fürödtem, nemhogy a taksonyi Rukkel-tavon, amelyről még csak nem is hallottam, pedig a szerzők a legszebb Pest környéki strandnak tartják.

A könyv szerzői egyébként komolyan vették a feladatukat. Nem jópofa könyvet akartak írni, hanem hasznosat. A jópofaságot meghagyták az illusztrátornak, Bátki Lászlónak, akinek munkájáról külön cikket lehetne kanyarintani, mert képei annyira vonzóak, hogy állandóan elkalandoztam rajtuk olvasgatás közben.

Amiről a szerzők írnak, azt ajánlják is, legfeljebb ha nem annyira, akkor megjegyzik, hogy az utóbbi időben a hely elhanyagolódott. Ha viszont arról írnak, amit szeretnek, becsülnek, akkor lelkesedésüket is érezni. A Merlin színházban kéthetente rendezett Raiffeisen Mesekastélyról például kijelentik, hogy a legjobb hétvégi gyermekprogramok egyike a belvárosban.

És hogy mi mindenről esik itt szó? A komolyzenei kakaókoncertektől a művészképző GYÍK műhelyen át a csúszómászó, klausztrofób barlangtúráig mindenről. Benne vannak a színházak, a művelődési házak, a nagy múzeumok és az érdekes kicsik (ilyen például a tűzoltó-, a mentő-, a telefonmúzeum vagy a zebegényi hajózási gyűjtemény, a gellért-hegyi bunkerkiállítás), de még nagyobb bőséggel ismertetik a mostanában létesült fantasztikus játszótereket, csúszdákat, kirándulóhelyeket, játszóházakat (még az áruházakét is), ahová nem okoskodni visszük a gyereket, hanem hogy boldog ló módjára kitrappolja magát. Remek ötlet, hogy kapunk néhány ajánlatot arra is, hová mehetünk vele abrakolni.

A várost kilenc nagyobb egységre bontva tárgyalják, s átlépve Budapest határain, ismertetik az agglomeráció legfontosabb kipróbálnivalóit is, Mogyoródtól Martonvásárig. Mindezt rendszerezetten, átgondoltan, rengeteg információval (árral, adattal, kilométerrel, időigény-számítással, babakocsis és mozgássérült figyelmeztetésekkel), a gyerekek felől nézve mindent. Mi sem jellemzőbb szemléletükre, mint hogy mindjárt az elején annak alapján próbálnak eligazítani: nézzük, mi akar lenni a gyerek. Úgy járjuk vele a várost, hogy neki jó legyen. Akkor nekünk is jó.