Főoldal > > Gyakorlati könyvecske

Gyakorlati könyvecske

Rab László, Népszabadság, 2002. július 27.

Az új Erdély útikönyvvel, e hiánypótló művel (magyarul korábban nem jelent meg Erdély teljes területéről szóló efféle kiadvány) fölöttébb meg vagyok elégedve. Tele van frappáns (és a felnövekvő generációk szempontjából nem is olyan haszontalan) fogalommal, meghatározással. A Gyakorlati segítség a mai Erdély felfedezéséhez felcímet viselő, térképekkel, képekkel, szállásról, enni-, innivalóról, pompás látnivalókról szóló csinos betéttel (meg rövid magyar-román szótárral!) ellátott műben azonban az tetszik a legjobban, hogy a történelmi ismereteken túl rengeteg, sokszor triviálisnak tűnő, de az utazó szempontjából elengedhetetlenül fontos hétköznapi tanácsokkal szolgál.

A kötet szerzői minden bizonnyal a fiatal turistákra gondoltak, amikor egy-egy település kapcsán például az olcsó szálláshelyeket és a megközelíthetőséget is közlik, emellett élvezetes, szép nyelven írnak a helyi nevezetességekről. De nyugodtan bízhat benne mindenki: jól használható munka ez. A szerzők a megjelentetés előtt fél éven át barangoltak Erdélyben.
Hogy a „legmagyarabb” erdélyi nagyvárosnak tartott Székelyudvarhelyen (a Míves Emberek Sokadalma) mellett a Tea Pubot és a Jungle Discót ajánlják a fiataloknak, már nem feltétlenül a szerzők gondja. De hát miért is hívnák másként a diszkót, csak azért, mert Erdélyben van?