Főoldal > Kiadó

Kiadó

A JEL-KÉP Kiadó 2002-ben alakult Budapesten. A két alapító, Farkas Zoltán és Sós Judit célkitűzése egy olyan magyar nyelvű útikönyvsorozat megteremtése volt, amely megfelel a nyugati útikönyvírás legmodernebb elveinek, és egyúttal kielégíti a magyarországi utazók speciális érdeklődését, elvárásait. A Kelet-Nyugat sorozat célja, hogy a kötetek segítségével az is neki merjen vágni az utazásnak, aki ezt korábban nem tette, de még a tapasztalt utazók számára is maradjon elég felfedezni való, kaland.

A Kelet-Nyugat sorozat legtöbb kötete kelet-közép-európai országokat, régiókat mutat be. A könyvekben mindenki megtalálja a szükséges információkat az adott terület látnivalóiról, nevezetességeiről, legjobb szálláshelyeiről, étkezési lehetőségeiről épp úgy, mint az aktuális kulturális eseményekről, rendezvényekről. A klasszikus útikönyvírás hagyományainak megfelelően egyes történelmi vagy kulturális érdekességről külön keretes írásban bővebben is foglalkozunk. A könyvek kitérnek a hátizsákos diákok, a kisgyermekkel utazók, a kevesebb pénzből gazdálkodók és a nagyobb kényelmet kedvelők számára fontos egyedi tudnivalókra is.

A könyvek megjelenését minden esetben több hónapos helyszíni kutatómunka előzi meg, amelynek során a szerzők személyesen ellenőrzik a kötetekbe kerülő adatokat, sőt egyszerű utazóként meg is nézik és ki is próbálják mindazt, amiről írnak. Fontosnak tartjuk, hogy a könyvek naprakész és pontos tájékoztatást adjanak, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a könyvek rendszeres frissítésére. A válogatások független kutatómunka eredményeként születnek meg, a szálláshelyektől, éttermektől, egyéb szolgáltatóktól sem a szerzők, sem a kiadó nem fogad el semmilyen ellenszolgáltatást.

A közelmúltban kiadott tematikus útikönyveink Európa egészét dolgozzák fel, különféle szempontrendszerek szerint. A kiadványok alapjául a tekintélyes angol Footprint kiadó könyvei szolgálnak, amelyek fordítása nem csupán a szöveg magyarra való átültetését, hanem számos információ frissítését és a magyar olvasók igényeihez és lehetőségeihez igazodó kiegészítését is magában foglalja.

FARKAS ZOLTÁN
Farkas Zoltán a Kelet-Nyugat útikönyvsorozat számos kötetének szerzője, illetve társszerzője. Kelet-Közép-Európa nagy rajongójaként – nemzetközi jogász karrierjét feladva – közel egy évtizede személyesen járja a vidéket, és megszállottan kutatja az érdekességeket, információkat, Erdélytől a Felvidékig, Lengyelországtól Bulgáriáig.

 

SÓS JUDIT
Sós Judit a kiadó egyik alapítója, számos könyv társszerzője vagy szerkesztője. Igazi szenvedélye már gyerekkora óta az utazás és a könyvek, így nem meglepő, hogy ebben a kiadóban találta meg álmai munkahelyét.

 

 

KIEFERNÉ PULAI VERONIKA
A kiadó tematikus útikönyveinek fordítója, illetve társfordítója saját bevallása szerint azért csatlakozott a kiadó csapatához, mert néhány éve székelyföldi utazása során nagyon megtetszett neki az Erdély útikönyv. Munkája során egész nap utazik: az internet segítségével lépésről lépésre végigjárja a szerzők által megtett útvonalat és újraéli kalandjaikat.